GHP, GMP
Good Hygiene Practice
Dobra Praktyka Higieniczna – (ang. GHP – Good Hygienic Practice). Działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności – zgodnie z art. 3 ust. 3 pkt. 8 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225
Wymagania GHP obejmują:
- lokalizację i otoczenie zakładu produkcji żywności,
- rozmieszczenie pomieszczeń i wyposażenia w zakładzie,
- dobór odpowiedniego wyposażenia technologicznego i technicznego,
- procedurę mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń,
- zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego i odpowiedniej jakości wszystkich surowców,
- stosowaniu odpowiednich procedur i operacji technologicznych,
- szkolenie i higienę osobistą pracowników.
Good Manufacturing Practice
Dobra Praktyka Wytwarzania (ang. Good Manufacturing Practice, GMP) – oznacza zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej, a coraz częściej także w gastronomii.
Standardy GMP zapewniają wysoką jakość, czystość użytych surowców i komponentów gotowego produktu. Zapewniają również pełną kontrolę nad jakością i pochodzeniem surowców.
Standardy GMP opracowano pierwotnie dla przemysłu farmaceutycznego. Obecnie stosowane bywają przez niektóre firmy kosmetyczne, producentów suplementów odżywczych itp.
Stosowanie standardów GMP daje konsumentom większy poziom komfortu i pewność co do wysokiej jakości produktu.
Komentarze są nieaktywne